Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Зміст

  • Африканські страуси виділяються
    • Примітивні ознаки будови
    • Унікальні особливості
    • Колір пір’я страусів
  • Місця проживання
  • Живуть на фермах
  • Поведінка диких птахів
  • Харчування
  • Розмноження
    • Все, що стосується страусових яєць
  • Вороги і причини полювання на страусів
  • Розведення птахів
  • Птахи, яких вважають страусами

Страуси – найбільші птахи в світі, за яких раніше брали нанду і ему. Вони вченими виділені в окремі загони, представниками яких є американські та австралійські птахи, виділивши в справжні страуси тільки африканський вид.

Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Справжнім страусом вважається тільки африканський

Африканські страуси виділяються

  • Крупністю – це перше, чим вони не схожі на інших птахів. Зростання досягає розмір великої породи коней. У висоту вони досягають 2,7 м, а важить до 75 кг. Трапляються деякі особини, що важать понад 130 кг.
  • Силою і довжиною ніг, пальців і шиї.
  • Непропорційно маленькою голівкою, в якій знаходиться не великий мозок, що має розміри волоського горіха, що вказує на відсутність інтелекту і примітивність.
  • Пір’я, колір димчастий, у страуса розташовані на тілі, хвості та крилах, короткий пух помічений на голові, шиї і верхньої частини ніг, лапи — в лусці.
  • Невибагливістю.
  • Витривалістю.

Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Африканські страуси — дуже великі птахи

Примітивні ознаки будови

  • Страуси мають будова пір’я, відмінне від інших птахів у світі, у яких пір’я ростуть не рівномірно, а розташовані лініями – птерилиями. Подібна особливість розташування крил у нанду, ему, казуари, ківі і пінгвінів. У пір’я відсутня структуроване опахало, немає зчеплення між вторинними борідками пір’я.
  • Їх мозок погано розвинений.
  • У них немає кіля грудини через слабо розвинених м’язів грудей. Вони не літають.
  • Наявність міцних кремезних ніг дає можливість страусів швидко бігати.
  • Лапи страуса складаються з двох пальців – на одному величезному і міцному опорному пальці кіготь, а на другому, меншому, немає кігтя – він тільки виконує роль помічника в утриманні рівноваги, поліпшуючи зчеплення з грунтом, коли птах біжить.

Унікальні особливості

  • У єдиних у світі відомо і наявність здібності по окремості виводити з організму кал і сечу. Інші птахи виводять випорожнення одночасно, виділяючи послід в напіврідкому стані, а страуси мають сечовий міхур, виводять сечу окремо.
  • Зоб у них не розвинений. Розтяжність шиї дозволяє їм заковтнути велику їжу.
  • Гострота зору.
  • Голова у птахів слабо оперена, колір пір’я найчастіше сірий і чорний, тому видно розташування зовнішніх слухових отворів, які схожі на вушка.
Читайте також:
Кастрація свиней: підготовка до операції та догляд за твариною

Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Голова страуса покрита рідкою щетиною

Колір пір’я страусів

  • Самці забарвлені в чорний колір, за винятком кінчиків на перах крил і хвоста, мають білий колір.
  • Самочки дрібніше, з пір’ям, що мають сіро-бурий колір.
  • У підвидів дзьоб і лапи мають відмінності: колір їх буває пісочно-сірим, червоним або з яскраво-рожевою окантовкою. Сомалійський підвид має рожевий колір лап і дзьоба.

Місця проживання

Африканські страуси, єдині в світі, живуть у Африці, крім північної частини і пустелі Сахари. Раніше багато років їх зустрічали на територіях Аравії і Сирії. Страуси воліють жити на рівнинній відкритій місцевості, у трав’янистих саванах, оживляють сухе рідколісся і напівпустелю. Не зустрінеш цю птицю в густих заростях, на заболоченій рівнині і в пустельних сипучих пісках, де їм важко розвивати швидкість.

Страуси — осілі птахи, що живуть до 70 років, які збиваються в маленькі зграйки, рідше — великі зграї, де збирається до 50 осіб. Зустріти можна на пасовищах, де птахи мирно і пасуться зі стадами зебр і антилопами. Зграя дотримується суворої ієрархії, але у них не буває постійного складу. У птахів, що мають верхні ранги, хвости і шиї знаходяться у вертикальному положенні, у слабких – у похилому.

Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Страуси живуть по всій Африці, крім пустельних регіонів Сахари

Живуть на фермах

Окремої уваги потребує опис птахів, що містяться багато років на спеціальних фермах. Відзначена активність до сутінків, ніч і опівдні є найкращим часом для відпочинку. Вночі птах спить протягом коротких періодів глибоким сном. В цей час він лежить на землі, витягнувши шию. В інший час сном є тривала дрімота, при якій він знаходяться в сидячому положенні з піднятою шиєю і закритими очима.

Поведінка диких птахів

Будучи дурнуватими з-за того, що їх мозок має маленький розмір, страуси залишаються обережними. Приймаючи їжу, вони постійно піднімають голову, щоб озирнутися. Зірке зір дозволяє їм помічати рухомі об’єкти, коли вони знаходяться в кілометрі від них. Страуси видаляються відразу ж, як відчують небезпеку. За страусами спостерігають представники інших травоїдних тварин, які не мають такого зору, але в них краще нюх.

Від небезпеки страуси тікають, розвиваючи швидкість до 90 км/год, обганяють коней, але не довгий проміжок часу.

На великій швидкості найбільша птах розгортається або різко падає на землю. Обережність притаманна їй при поза гніздів’я. Насиживая кладку, вони піклуються про потомство, стаючи відчайдушними і агресивними, не ховаються від небезпеки. Їх реакція на рушійні предмети стає миттєвою. Спочатку страус, розкривши крила, лякає порушника спокою, а потім кидається на нього, намагаючись затоптати лапами.

Читайте також:
Нормальна температура у тхора, як поміряти, як збити

Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Страуси — небезпечні птахи, вони можуть убити навіть лева

Самець здатний вдарити лапою так сильно, що проломить голову лева. Африканські хижаки не наважаться битися відкрито в сутичці з ним, але часом вміють скористатися його дурістю. Групові атаки, вжиті зграями гієн і шакалів, здатні відвернути увагу птиці, а їх спільники тим часом тягнуть яйця з гнізда.

Харчування

Страуси – птахи всеїдні, хоча ласощами є рослинні види їжі. Ними поїдаються травинки і листя рослин. Вони ласують плодами, їдять ящірок і черепах, пташок, кормом стають комахи, звірі. Страусами підбирається їжа, що лежить на землі. Вони не общипують гілки дерев, захоплюючи корм повністю. Завдяки заглотанным ними камінчиках, в шлунку за багато років їжа перетирається. Вони пробують «на зубок» все, що побачать, тому проковтують неїстівне у вигляді ґудзиків, монет, цвяхів. Вони здатні протриматися без пиття, а коли води в достатку, люблять пити і з задоволенням купаються.

Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

Страуси добре переносять періоди посухи

Розмноження

Період розмноження птахів, які населяють вологі райони, триває з червня, закінчуючи жовтнем. Пустельні жителі здатні розмножуватися цілий рік. Коли настає період розмноження, стадо розпадається, і самцями займаються ділянки, ретельно охоронювані ними від інших самців.

Побачивши конкурента, самець біжить йому назустріч, б’є ногами, до самкам ставитися з прихильністю.

Щоб привернути увагу самки, самець видає рики. Коли вона наблизиться, він, розправивши крила, токует, як властиво птахам. Сівши на лапи, самець починає по черзі махати крилами, схиляючи до них голову. Є кілька видів поведінки:

  • Вигнання сильним самцем слабкого.
  • Бій сильних самців.
  • Шлюбні танці самців з самками.
  • Оскільки страус є полігамної птахом, самець намагається оточити себе самочками, злучається з усіма ними. Гарем його має одну лідируючу самку, яка залишається з ним до закінчення періоду гніздування. Самцями вириваються ямки, в які самки, дотримуючись чергу, відкладають по кілька яєць. Висиджування пташенят покладено на самців.

    Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

    Страус і його самки

    Поки самець висиджує яйця, самки продовжують нестися. Кожне нове яйце самець акуратно котить під себе. Однією самкою відкладається до 9 яєць, а гніздо вміщує до 25 штук.

    Місця, де ведеться наймасовіша страусова полювання, самці є дефіцитом, оскільки вони є єдиними в світі цінними постачальниками пір’я. Тоді в одному гнізді може зібратися 50 яєць. Але така кладка залишає не насидженими багато яєць, тому що самцеві не вдається їх всіх накрити тілом.

    Інкубаційний період триває півтора місяця. Самці сидять на гніздах по ночах, а в денний час займаються пошуком корму. Кладка ж прогрівається в цей час сонячними променями.

    У відсутності самця яйця піддаються нападу гієн, шакалів і стерв’ятників.

    Шкіра новонароджених малюків вся в дрібних пір’ї, схожих на щетину. У них жовто-бура смугаста забарвлення. Самець оберігає своє потомство, розпластавши крила для отримання затіненого місця, в якому ховає пташенят від спекотного сонечка. Розвиток пташенят відбувається швидке, але вони стають жертвами нападу хижих тварин — скільки їх рідко доживає до однорічного віку.

    Читайте також:
    Класифікація маститу у корів: серозний, прихований, геморагічний

    Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

    Страуси захищають своїх пташенят, але далеко не всі малюки доживають до дорослого віку

    Все, що стосується страусових яєць

    Розміри яйця страуса вважають найбільшими і найменшими на планеті. Вони важать до 2 кг, тобто є найбільшими пташиними яйцями. Але якщо порівнювати їх з розміром страуса, вони здаються самими маленькими. Вони кулястої форми з білої глянсової шкаралупою, товстої і міцної, витримує вагу дорослого чоловіка. Тому вилупитися з неї дається важко пташенят, розвиток яких відбувається швидко – їм доводиться не одну годину довбати шкаралупу, щоб зробити отвір, з якого зможуть вибратися.

    Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

    Загальне гніздо, в яке самки відкладають яйця

    Вороги і причини полювання на страусів

    У дорослих страусів майже немає ворогів, тому втрачають вони тільки яйця і молодих пташенят, поїдаються гієнами, шакалами, стерв’ятниками, які полювання за яйцями та пташенятами, а на дорослих особин зафіксовано напад львів, можуть напасти гепард або леопард, коли хижі кішки влаштовують на них засідку.

    Пір’я страусів цінувалися ще в античні часи. Завдяки своїй м’якості і красивому колисання, пір’я використовувалися для виробництва опахал і плюмажей.

    У середніх віках з них виготовляли віяла і прикраси на жіночі капелюшки. У 18 столітті в усьому світі почалося винищення страусів, через якого людям довелося зайнятися розведенням їх на спеціальних фермах.

    Розведення птахів

    Фермери у всьому світі розводять страусів заради отримання від них цінних екзотичних продуктів. Для приготування ресторанних страв використовуються їх м’ясо і яйця.

    • М’ясо є пісним і жорстким, має смак яловичини.
    • Яйця використовуються для виготовлення сувенірів.
    • Пір’я, мають красивий колір, у сучасному світі не знайшли особливого застосування.
    • Шкіра страуса міцна, з неї виходить матеріал, що має унікальну фактуру.

    Страус найбільший птах у світі, скільки років живе

    Страуси дають безліч цінних продуктів

    Птахи, яких вважають страусами

  • Нанду схожий на африканського страуса за зовнішнім виглядом. Птиця велика, швидко бігає і любить скльовує дрібні блискучі предмети, примітивний мозок.
  • Казуар і ему – близькі родичі, великі нелітаючі птахи.
  • Казуар відрізняється роговим «шоломом», що прикрашає голову, і опереньем, схожим на подовжену шерсть. Колір пір’я різний. Він воліє жити в самоті, має дратівливий характер, і дуже небезпечний.
  • Ему має великий зріст, але примітивний мозок – це доброзичливі і цікаві великі птахи.
  • Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Корисні поради та відповіді на питання