Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Зміст

  • Загальні відомості
  • Чим харчуються лебеді
  • Ареал проживання
  • Особливості порід
    • Чорний вид лебедя
    • Черношиїй вид лебедя
    • Лебідь-шипун
    • Лебідь-кликун
    • Лебідь-трубач
    • Американський лебідь
    • Малий лебідь

Лебідь – найбільша водоплавна птиця, відноситься до сімейства качиних, належить загону гусинообразных. Але від звичайних гусей їх відрізняє благородний зовнішній вигляд, більш великі розміри, красива зігнута шия. Вона має 23 хребця і становить половину тіла птаха, це дає їм можливість знаходити корм на великій глибині водоймища. Які породи лебедів існують, де вони гніздяться, чим відрізняються один від одного?

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Лебеді володіють великою різноманітністю порід

Загальні відомості

Лебідь – птах водоплавна, тому сильні перетинчасті лапи дозволяють їй швидко пересуватися по воді, злітати і сідати на неї. А ось на землі вони втрачають свою грацію і ходять неквапливо, перевалюючись, так як ноги у них, для таких значних розмірів, занадто короткі.

Лебеді у воді знаходяться практично увесь час, на берег виходять ненадовго. На пошук їжі вони не витрачають багато часу, пари в основному спілкуються між собою, а самотні доглядають за такими особинами протилежної статі.

Для гнізд вибирають важкодоступні місця, споруджують їх з гілок, очерету, моху, дно вистилають травою і пухом.

У цієї птиці вороги відсутні, її сильні крила здатні відбити напад лисиці та інших хижаків. Коли самка насиджує яйця, самець завжди знаходиться поблизу, щоб захистити свою подругу і гніздо від нападу. У кладці 4-8 яєць. Висиджують їх батьки 35 днів. Вже в кінці весни з’являються пухнасті сірі пташенята, а через кілька днів вони стають самостійними і плавають разом з дорослими.

Дітьми займаються обоє батьків. Відразу ж, як малюки вилупляться, у дорослого покоління починається зміна оперення, вони втрачають можливість літати десь місяця півтора. Повністю дозрівають лебеді до трьох років, до цього часу темне пір’я змінюються на білосніжні.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Сурмачі, як і інші лебеді, утворюють міцні подружні пари

Чим харчуються лебеді

Раціон птиці складається з коренів і стебел рослин, що виростають у водоймі. Вони їх дістають з дна, але пірнати, не пристосовані, тому їжу шукають там, де дрібно. Нерідко, лебеді, що живуть на березі морів, страждають від голоду, якщо негода затягнулася, і вони не мають можливості дістати їжу.

Лебідь-трубач і інші великі види – шипун і кликун з задоволенням поїдають черв’яків і равликів, не гребують і комахами. Дрібні породи харчуються травою і досить часто пошкоджують злакові посіви, викопуючи коріння.

Існує лише 7 видів цих прекрасних птахів:

  • малий лебідь;
  • лебідь-шипун;
  • лебідь-кликун;
  • черношиїй лебідь;
  • лебідь-трубач;
  • американський лебідь;
  • чорний лебідь.
Читайте також:
Сідала, гнізда, клітки для курей

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Лебідь кликун їсть равликів і черв’яків

Ареал проживання

Різноманітні породи цієї птиці поширилися по всій Землі, лише південний полюс і острови північного Льодовитого океану, обходять стороною. Так як птах віддає перевагу помірні широти, то й на північ Африки вона прилітає тільки зимувати. На літо кожен вид облюбував район, де він гніздиться і виводить потомство.

Тундрові (малі) лебеді розсіялися широко зі сходу на захід півночі Росії. Це дало можливість розділити їх на підвиди за місцем розселення і вибору території для зимівлі.

Теплолюбний шипун місцем своїх гніздувань вибрав Азію, центральну і південну Європу. Ця порода прекрасно уживається з людиною, якщо йому надаються хороші умови, з задоволенням проживає в парках та заповідних територіях. У Росії розподіляється нерівномірно і зустрічається нечасто, віддаючи перевагу більш теплі райони.

На території материка Євразія лебеді-кликуни найпоширеніший вид. Розселяються вони, як і в тайгових водоймах, так і на півострові Крим, у Середній Азії. Зимувати лебеді відлітають до теплих морів, збиваючись в маленькі зграї по 20 особин, а на winterland можна побачити величезні стада, в які входить до 500 птахів.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Черношиїй лебідь — мешканець Південної Америки

Черношиїй вид лебедя проживає в Південній Америці аж до Вогняної землі. Місцем його проживання служать болота і крихітні озера. Зимує на півночі, в Бразилії і Парагваї.

Лебідь-трубач – житель Центральної Америки, іноді зустрічається і на північно-заході континенту. Потомство виводить на Алясці, іноді і на Чукотці, а зиму зустрічає в Канаді. Лебідь-трубач був на грані винищення, на початку ХХ століття популяція скоротилася до 100 пар, але зараз ситуація трохи змінилася в кращу сторону.

Американський лебідь раніше зустрічався в тундрах Північної Америки повсюдно, зараз побачити його складно, вид вписаний в Червону книгу, дуже рідко жителі нашої країни могли похвалитися, що стикалися з ними на островах поблизу Чукотки.

Австралійський чорний лебідь не перелітає на зимовище, йдучи від негоди, він переміщається по всьому материку.

Особливості порід

Чорний вид лебедя

Житель Австралії – чорний лебідь має саму довгу шию, в ній 31 хребця, що дозволяє йому добувати корм з великої глибини. Оперення чорного кольору, а краї крил прикрашають кучеряві, наче кучеряве пір’я. Дзьоб червоний з білим обрамленням по краю, очі оранжеві, але зустрічаються коричневі відтінки, і навіть бежеві.

В неволі чорний лебідь відмінно приживається, його містять в парках і заповідниках. Зрілий примірник зазвичай вагою від 4 до 9 кг, довжина його від метра до півтора. Самка важить набагато менше чоловічих особин.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Чорний лебідь — популярна декоративна птиця

Чорний лебідь вибирає неглибокі прісні водойми. У природі межа тривалості життєвого циклу – 10 років, у зоопарках набагато довше. Живиться водоростями, але кукурудза і пшениця йому подобаються не менше.

Читайте також:
Плодово-ягідні вина.Рецепти з фруктів і ягід.

Яйця їх зеленуватого кольору і неприємно пахнуть. Самці хоч і намагаються допомогти їй у насиджуванні, але виходить у них це не так добре: вони можуть всістися повз кладки або забути перевернути яйця. Але батьки годують своїх дитинчат спільно, а вже через 5 місяців починають вчити їх підніматися над землею.

Даний вид лебедя іноді утворює пари, що складаються з двох самців, вони виганяють самку, снесшую яйця, висиджують пташенят самостійно.

Птах надзвичайно красива і граціозна. Голосно кричучи, вона вітає своїх родичів, для цього спочатку високо піднімає голову, а потім, витончено вигинає шию. Ця порода дуже декоративна і прикрашає домашні водойми по всьому світу, надаючи їм чарівний настрій.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

У чорних лебедів яйця висиджує самка

Черношиїй вид лебедя

Особливість цього виду – чорна голівка і шия, тіло ж звичайного білого кольору, дзьоб у цієї породи з великим червоним наростом, у молодих особин його немає. Черношиїй лебідь невеликих розмірів, максимальна вага чоловічих особин – 6,5 кг, тіло невелике, довжина не перевищує 132 див. Живиться не тільки водоростями, але і планктоном, дрібною рибкою, ікрою.

Літає черношиїй лебідь досить швидко, до 65 км/год, видаючи звук, що нагадує свист.

Якщо в природі черношиїй лебідь живе лише десятиліття, то в неволі, при хороших умовах тривалість життя збільшується в 3 рази. Пташенята дуже спритні і рухливі, нерідко подорожують у батьків на спині. У доросле оперення одягаються у віці 1 року.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Чорношию лебеді можуть жити до 30 років

Лебідь-шипун

Шипун – великий лебідь, при хорошому годуванні в неволі набирає вагу до 15 кг, Розмах крил цього красеня до 2,5 м. Колір його білий, голова має відтінок охри, дзьоб червоний з нігтиком, а лапки чорні. Шия особливо красиво вигнута латинською буквою S. Молоді особини мають буре забарвлення, але в міру дорослішання вона стає білою.

Лебідь-кликун

Птах значних розмірів, вага його сягає 12 кг, тіло близько півтора метрів. Якщо він розправить крила, то відстань між їх кінцями складе 2,6 м. Шия і важке тіло приблизно однакової довжини, дзьоб лимонний з чорним кінчиком. Коли він летить, то видає гучні крики, це стало його візитною карткою.

Молодняк до 3 років зберігає сірий колір з головою більш темного відтінку. Відмітна риса – формування сім’ї відбувається переважно один раз протягом життя, якщо хтось з пари гине, то самець або самка залишається один. Люблять птахи затишні куточки і ревно охороняють свою територію від побратимів.

Читайте також:
Огляд породи свиней Ландрас: їх опис, фото і відгуки

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Лебеді-кликуни створюють пари на все життя

Лебідь-трубач

Лебідь-трубач – порода, що нагадує кликуна, але дзьоб у неї чорний. Довжина самця доходить до 180 см, а вага нерідко досягає 13 кг. Самка сидить на яйцях місяць і відкладає 9 яєць.

Лебідь-трубач, спілкуючись з родичами, видає дзвінкі крики, розносяться на далекі відстані, завдяки цьому і отримав своє прізвисько. Лебідь-трубач має щільне оперення, яке його захищає від морозів.

Птах зазвичай споживає рослинну їжу, але не відмовиться від молюсків, дрібних рачків, комах. Вирвавши з води цілий пучок рослини, лебідь-трубач відщепить від нього всього кілька листочків, решта залишається на поверхні води. У підсумку за ним пливе ціла свита дрібних птахів, які користуються результатами його праці.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Лебідь-трубач занесений в Червону книгу і знаходиться під охороною закону

В парі лебідь-трубач зберігає вірність усе життя. Сім’я будує гнізда діаметром до півтора метрів, використовує їх багато років, кожен рік, повертаючись на старе місце. У кладці зазвичай від 3 до 7 великих яєць, які самка насиджує їх 7 тижнів, а батько сімейства охороняє від хижаків. Літати молоді лебеді починають дуже рано, вже в 2 місяці здатні піднятися на крило.

Примітно те, що злітаючи, лебідь-трубач повинен розігнатися, а для цього йому знадобиться метрів 100, не менше, тому він воліє великі закриті водойми чи річки.

Колись-то лебідь-трубач сильно постраждав від людини: з його пір’я робили приладдя для письма, прикраси для одягу, а пух використовували для нанесення пудри. Сьогодні популяцію лебідь-трубач активно відновлюють, і незабаром небезпека втрати цього виду зникне.

Американський лебідь

Порода має скромні розміри. Самі великі самці ніколи не зустрічалися більше 146 см в довжину, їх максимальна вага – 10 кг. Вигляд нагадує євразійського кликуна, але шия значно коротше, а будова голови більш округле. Дзьоб на кінці чорний, а в основній частині яскраво-жовтий. Гніздиться він у тундрі, на околицях водойм. Самець дуже вірний своїй подрузі і добре охороняє її в період насиджування.

Породи лебедів: огляд видів, фото, відео, опис

Американських лебедів ще називають тундровими

Малий лебідь

Невелика особина, гранична довжина – 140 см, розмах крил у польоті не перевищує 2 м 10 см, дзьоб не занадто довгий контрастного жовто-чорного кольору. Він теж занесений в Червону книгу, і схожий на свого американського побратима, але проживає на півночі Росії. У неволі живе близько 20 років.

Зараз використовують багато лебедів для прикрас парків і водойм, деякі мріють зайнятися їх розведенням у себе в садибі. І це не утопія, він задовольняється таким самим відходом, як і домашні водоплавні птахи, і харчування теж відрізняється незначно, тому цілком доступний для тих, хто таку можливість має.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання