Малий (тундровий) лебідь: опис породи, фото

Зміст

  • Опис виду
  • Особливості

Малий лебідь відноситься до сімейства качиних. Іншою назвою малого лебедя є тундровий лебідь. Своїм зовнішнім виглядом він нагадує птаха кликун. Проте ці види наділені рядом відмінностей. Вид занесений в червону книгу. Чисельність виду в даний момент активно відновлюють.

Малий (тундровий) лебідь: опис породи, фото

Малий лебідь занесений в Червону книгу і знаходиться під охороною

Опис виду

Американський лебідь виростає до ста тридцяти сантиметрів, досягаючи ваги шість кілограм. У розкритому вигляді крила птахи мають довжину двісті сантиметрів. Малий лебідь відрізняється від птиці кликун тим, що:

  • малий лебідь володіє більш низьким голосом;
  • колір дзьоба лебедя більш темний.
  • Середовищем існування тундрового лебедя є Європа й Азія, ці райони стали кращим місцем проживання після довгих змін. Малий лебідь підрозділяється на два виду:

    • східний;
    • західний.

    Їх різниця пов’язана з ареалом проживання. В цілому обидва підвиди живуть у північних районах протягом півроку. Тундровий лебідь в’є гнізда поблизу з водоймами, ігноруючи лісові зони. Їх природним середовищем стали арктичні зони, і місця змішаного типу. Малий лебідь — це відокремлений вид гусей.

    Опис видових характеристик птиці свідчать про те, наскільки вони поступаються своїми розмірами родичам. Немає жодної суттєвої різниці між самцями і самками малого лебедя. Пір’яний покрив птахів переважно білий, а колір лап темний.

    Малий (тундровий) лебідь: опис породи, фото

    Тундровий лебідь має чорними лапами

    Особливості

    Харчування особин включає рослинні корми, водорості, в тому числі. Крім цього птаха їдять дрібних комах, рибу, овочі та злакові культури.

    В цілому налічують п’ятдесят тисяч гусеподібных породи малого лебедя. Самці і самки, з’єднуючись в пари, які живуть разом все життя. Це пов’язано з їх моногамним способом життя. Пари воліють відокремлену життя. Займаючи великі райони, вони відокремлюються один від одного на кілометри. Їх гнізда розташовуються в болотистій високою зоні. Саме гніздо складається з гілок і пір’я самки. За одну яйцекладку птахи висиджують до п’яти яєць.

    Висиджування майбутнього потомства триває місяць. Через півтора чи два місяці з моменту появи на світ пташенята стають самостійними. Репродуктивний вік у них наступає в три роки.

    Пари вони з’єднують, коли досягають чотирирічного віку. Розмноження відбувається на початку весни. Щоб залучити свою майбутню пару, самець демонструє інтерес, який проявляється в розмахуванні крилами і голосом. Перемістившись на інше місце, шлюбна гра повторюється.

    Читайте також:
    Який брудер та інкубатор для курчат краще вибрати

    Малий (тундровий) лебідь: опис породи, фото

    Щоб привернути самку, самець махає крилами і кричить

    Гніздо пари може бути використано довгими роками. Східний підвид малого лебедя насиджує яйця по черзі: самець, і самка.

    Американський лебідь був внесений в червону книгу, але зараз чисельність виду проходить етап відновлення. Тому птахи загроза вимирання виду не є гострою.

    Розташування чорного кольору на дзьобі птаха індивідуально. Особини виду, вибравши місце для свого майбутнього гнізда завзято охороняють територію.

    Американський лебідь має зовнішні подібності з малим, їх дзьоб практично не має жовтого кольору. Він повністю чорний з невеликим плямою біля морди. Цей підвид малого лебедя занесений в червону книгу з — за своєї нечисленності.

    Птах американський лебідь віддає перевагу тундрової місцевості. У них коротка шия з круглою головою. Американський лебідь живе в північних лісових районах Америки і Росії.

    Зовнішні подібності малого та американського перевищують розбіжності, але дивлячись на дзьоб, його довжину і форму можна їх розрізнити.

    Малий (тундровий) лебідь: опис породи, фото

    Американський лебідь має чорний дзьоб і пір’я з червонуватим відливом

    Самка починає висиджувати яйця після того, як буде знесено останнє яйце. Величина кладки не завжди однакова. В залежності від умов проживання і харчування, їх число буде менше або більше.

    Не всі пташенята вижили, так як явище ранньої смертності серед пташенят часте.

    Після появи на світ птенчикам необхідно обсохнути під материнським крилом. В перший же день свого життя, вони можуть самостійно добувати корм. Але потребують допомоги своїх батьків. Самка і самець — гарні батьки, які висиджують кладку, навчають малят і оберігають їх від можливих загроз.

    Період зміни пір’я у птахів починається в кінці літа, і може тривати чотирнадцять днів і більше.

    Читайте також:
    Штучне осіменіння корів: кілька способів

    Цей вид селиться у важкодоступних місцях. Іноді колір оперення у них має червоний відтінок. Досягнувши дворічного віку птиці відрощують пір’я зрілих особин.

    Їжу вони добувають у водоймах і на полях. Птахи не пірнають у воду, а лише опускають голову, щоб дістати водорості. Вони здатні є молюсків з жорсткою раковиною.

    Мала кількість особин виду привели до того, що птахи знаходяться під забороною для мисливців. Популяцію намагаються відновити. Підвиди цієї птиці розрізняються своєю чисельністю, але всі вони ще включені в червону книгу.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Корисні поради та відповіді на питання