Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фото

Ми звикли бачити навколо нас голубів, які часом збираються цілими зграями і живуть своїм мирним життям поряд з нами. Для деяких міст ці птахи вже встигли стати своєрідною візитною карткою. Як правило, це звичайні сизі голуби, або ще їх називають сизарики. Однак все частіше по сусідству з ними починають зустрічатися лісові голуби. Вони відрізняються від інших своїми цікавими забарвленнями і розмірами.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоЛісові дикі голуби сильно відрізняються від своїх міських побратимів і птахів, вирощуваних заводчиками.

Зміст статті:

  • 1 Припутень
    • 1.1 Місце мешкання і звички
  • 2 Клинтух
    • 2.1 Годування
  • 3 Горлиця
    • 3.1 Переваги в їжі

Припутень

Так, перший у списку і найбільший екземпляр називається припутень, або витютень.

Назва до недавнього часу було відомо лише вузькому колу фахівців в цій області.

Розміри вражають. Розмах крил може досягати три чверті метра, а вага нерідко доходить до пари кілограмів. Можливо, саме тому птиця стала залучати мисливців.

Цей лісовий голуб має в своєму арсеналі загострений дзьоб і м’ясисте тіло, яке не викликає сумнівів з приводу здатності голуба до довгим і важким перельотів. Представника виду відрізняються гарним забарвленням. Лапки і дзьоб зазвичай червоного кольору, нижня частина — червоно-блакитна, грудка може змінюватися від бордового до червоного, спинка блакитна з включеннями сірого, хвіст темно-сірого кольору з темною облямівкою на краю. Шия цікаво підкреслена білими плямами. Молоді вяхири майже не виділяються явними відмінними характеристиками, крім як відсутністю білих цяток на шиї.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоПрипутень має непоказну забарвлення і міцне тіло, здатне до тривалих і далеких перельотів.

Місце мешкання і звички

Птахи цього виду традиційно мешкають у помірних широтах, які включають величезні території від Західної Європи до західного Сибіру. Голуби вяхири, що живуть у теплих районах, не мігрують. Але їх північні родичі покидають будинок на зимовий період. Вони збираються у великі зграї і здатні подолати значні відстані в пошуках оптимального місця зимівлі. Назва виду дає чітке уявлення про походження і традиційному місці проживання виду. Однак все частіше їх також можливо зустріти по сусідству з нами, в містах. Як знати, можливо, в стайке голубів, яку ви частуєте хлібними крихтами, є і голуб припутень. Тим більше, урбанізовані голуби відрізняються від своїх диких родичів більшою сміливістю і толерантним ставленням до людини. Тому дають можливість підібратися до них на дуже близьку відстань. У природному ж середовищі ситуація протилежна.

Читайте також:
Як назвати кінь: список імен і прізвиськ за алфавітом

При спробі підійти ближче найбільший лісовий голуб, не роздумуючи, зникає. Тому тільки самим спритним і досвідченим мисливцям вдалося підкрастися до вяхирю.

Цікаво, що вплив місця проживання накладає свій відбиток на поведінку вяхирей. Так, наприклад, міські мешканці з причини більш легкої доступності харчування та дах над головою не так охоче відлітають в зимовий період, а період гніздування у них дуже тривалий і починається ще з ранньої весни. Гнізда лісовий припутень в’є відразу після прильоту на деревах. Зазвичай самка відкладає яєчка і сама їх висиджує. Інкубаційний період складає трохи менше трьох тижнів. Однак під час вимушених пошуків їжі самець бере на себе батьківські обов’язки і чемно підміняє самку в гнізді.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоПташенята вяхирей часто гинуть, тому ці птахи зустрічаються рідко.

Незважаючи на свої розміри, птахи в’ють гнізда ненадійною конструкції. Як результат, вони часто не витримують ваги пташенят і руйнуються. Опинившись на землі, молоді пташенята стають легкою здобиччю для хижаків.

Не варто підгодовувати таких пташенят або взагалі торкатися до них. Втручання людини може суттєво зашкодити їм.

Напевно, саме тому вяхирям так нелегко конкурувати з іншими в області репродукції. Хоча для компенсації гніздяться витютени два рази на рік: навесні та восени. Крім того, у кожному виводку висиджує самка зазвичай по 2 яйця.

Харчуються вяхири насінням зернових культур і хвойних дерев, плодами, листям і травою, а також можуть поласувати черв’яком або слизняком. Поблизу людини раціон можуть доповнити, наприклад, хліб або крупа.

Клинтух

Друге місце списку займає лісовий клинтух. В його майже монотонному також забарвленні переважають сіро-блакитні відтінки по всьому тілу з переходом до зеленого на шийці. Філе злегка відливає рожево-винним відтінком. На крилах помітні слабо виражені світлі смужки. Лапки і дзьоб червоного кольору. Самець трохи крупніше самки, має більш яскраві кольори і трохи більше дзьоб світлий. В польоті птах дуже маневрена і енергійна. Клинтух створює своїми крилами завихрення повітря, які супроводжуються свистом.

Читайте також:
Кролики породи сріблястий: опис, разведенеие, зміст

Традиційне місце проживання – це лісу і лісостепу від Західної Європи до західної частини Сибіру. Також більш південні і теплі райони, такі, як Середня Азія, Туреччина і навіть Північна Африка.

Особини, що живуть в північних широтах Сибіру і Середньої Азії, мігрують в зимовий період в бік південної Європи. Відлітають зазвичай в період з серпня по жовтень, а повертаються раніше інших, починаючи вже з лютого. Під час перельоту вони утворюють невеликі зграйки, але не формують лад.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоГолуби породи клинтух живуть у північних регіонах Євразії, а на зиму мігрують в теплі країни.

Улюбленими місцями гніздування клинтухов є дупла старих дерев. Для розмноження вони вибирають важкодоступні для хижаків і людини місця. За своєю природою вони тихі і потайні. Часто ховаються в гілках дерев. Самка відкладає одне або два яєчка і висиджує їх 16-18 днів. Іноді самець підміняє її в гнізді, поки та вилітає на годівлю і водопій.

Годівля

У раціон голуба-синяка входить в основному рослинна їжа. Це насіння хвойних дерев і зернових культур, хвойні горішки, квітки жовтцю і фіалки, свіжа трава ранньою весною. Рідше голуб може поласувати і деякими комахами або слизняком. Особливо це актуально для самки в період висиджування.

Навесні і восени вони часто пасуться на посівних полях недалеко від місць гніздівлі. Однак можуть відлітати і на кілька кілометрів. Клинтух збирає їжу з поверхні землі і не бере зерно, яке ще не впало з колоска. Тому не завдає шкоди сільському господарству.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоКлинтухи люблять клювати зерно, однак не завдають шкоди сільському господарству.

Горлиця

Почесне третє місце займає лісова горлиця. Зовні виглядає, як типовий голуб. Зверху вона пофарбована в коричнево-строкаті тони. Низ більш темний. Грудка червонувата, а по боках шиї видніються білі плями у вигляді смужок. Самець і самка майже не відрізняються один від одного. Самець хіба що трохи більш великий. На відміну від сизарей, горлиці дуже розторопні і маневрені.

Читайте також:
Обробка квартири від клопів: як очищають приміщення від паразитів і скільки це коштує

Горлиця мешкає практично на всій території Європи з перевагою більш південних її районів. Самі північні особини перелітають на зимовий період.

Все частіше птахи намагаються уникати виснажливих перельотів і залишатися поблизу людини, де вони легше можуть знайти притулок і їжу.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоГорлиці воліють селиться в південних регіонах Європи.

Переваги в їжі

Раціон горлиці – рослинна їжа з переважанням зерен сільськогосподарських культур. Так, горлиця часто мешкає в селах, зовсім поруч з домашньою птицею. Набагато рідше ці пернаты селяться на території міст, де вони хоч і можуть поласувати залишками хліба, але не надто толерантні до присутності людини.

Голуб воліє гніздитися на хвойних деревах. Це допомагає захистити потомство від хижих птахів і домашніх кішок. Самка висиджує 1-2 яєчка протягом 17 днів. Зазвичай за рік у них два виведення пташенят.

Горлиці – дуже цікавий вид. Крім красивого співу, якими вони радують слух, птиці також надають видове різноманіття в місцях свого проживання.

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фотоВідео

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання