Лебідь: перелітний птах чи ні, де живе, куди відлітає

Зміст

  • Загальний опис білих птахів
  • Середовище проживання лебедя
  • Перелітний чи птах лебідь

Найбільші водоплавні птахи – це лебеді. Люди задаються питанням: це перелітний птах чи ні, і куди відлітають? Більшість білих особин відносяться до перелітних птахів. За рахунок міцної статури і широких крил при тривалому перельоті в теплі країни, вони не відчувають труднощів. Відлітають вони на зимівлю клином, на чолі якого розташовується найсильніша особину. На зимовий період білі птахи відлітають на теплий південь. Зазвичай розташовуються на зимівлю на Середземномор’ї, Каспійському морі і південно-азіатських узбережжях, куди і прагнуть інші перелітні птахи.

Лебідь: перелітний птах чи ні, де живе, куди відлітає

Лебеді — перелітні птахи

Загальний опис білих птахів

Білі лебеді відносяться до утиному сімейства, гусячого підродини, найближчі родичі – це гусак і казарка. Більшість особин володіє білим пір’яним покривом. Чорний і австралійський лебеді мають чорні пір’я. У південноамериканській птиці практично вся шия і голова – чорні, а тулуб і основу шиї – білі. Крила при розмаху складають до 200 см Максимальна вага птиці – близько 19-21 кг. найменша особина важить -7 кг. Самець і самка практично нерозрізнені за зовнішніми характеристиками. За видами птахи відрізняються по забарвленню пір’яного покриву і розмірами.

Цікава особливість білих особин полягає в тому, що вони існують як сімейна пара. Пара розташовується на якійсь ділянці. Територія, де птахи селяться в масовому порядку, вже не так захищається особиною, як на певній ділянці.

У великих поселеннях білі красені прихильно і спокійно ставляться до інших осіб. Сама по собі птах досить терпляча і врівноважена. У комфортної та безпечної середовищі птахи плавають не кваплячись, мовчазні. Тільки в разі небезпеки і конфлікту кусаються, кричать, махають крилами, сильно витягую шию. Якщо білий птах з максимальною силою вдарить крилом, то, як результат – у людини можливий перелом руки.

Читайте також:
Рубець теляти: ацидоз, атонія, тимпанія, здуття, не працює рубець

Лебідь: перелітний птах чи ні, де живе, куди відлітає

Лебеді утворюють постійні подружні пари

Середовище проживання лебедя

Білі особини воліють селитися на місцевості, де клімат помірний, і в тропічних районах. Вони відносяться до водоплавним птахам, тому і живуть переважно на різного роду водоймах. Харчуються там же, на мілководді різними молюсками, дрібними ракоподібними, рибою і рослинністю. Більша частина видів птахів живуть у північній півкулі, чорний вид мешкає в Австралії та Новій Зеландії. Черношиїй, або як по-іншому його називають південноамериканський, лебідь знаходиться в прісних водах на півдні Південної Америки, де і розбився на гніздування.

Чорношию птахи не живуть в країнах:

  • Азії;
  • центральної Америки;
  • Північних районів Південної Америки;
  • Африки.

Зоологи відзначають, що вид кликун мешкає на євразійському континенті, переважно на північній його частині. У таких країнах, як Ісландія, Шотландія, ряд скандинавських країн, також на території від Камчатки до східного Сахаліну, на Чорному, Білому і Балтійському морях. Кликун займає територію переважно на воді. Віддає перевагу великі озера, які заросли травою, очеретом по крайці берегів, або на глухих озерах в лісі. Буває, що розміщуються і на узбережжі моря в зарослих очеретом місцевостях.

Селяться на водоймах біля місць, де живе людина. При близькому селищі лебедів до людей, не слід їх турбувати.

Шипун мешкає південніше, ніж лебідь-кликун. Займає південну і середню європейську смугу, а також більшу частину Азії. Розташовуються шипуни, як і інші види лебедів, на глухих лиманах, зарослих озерах. Помічають лебедів і на болотах.

Лебідь: перелітний птах чи ні, де живе, куди відлітає

Черношиїй лебідь гніздиться в Південній Америці

Перелітний чи птах лебідь

Білий лебідь відноситься до морозостійкої птиці. У разі якщо біла особина не полетіла на зимівлю кудись у теплі місця, то їй головне знайти водойму, якої не замерзає, тоді вона спокійно перезимують у холодній місцевості. У незамерзшем водоймі білий лебідь самостійно прокормится. Умовно лебедів ділять на перелітні, частково перелітних і не перелітних особин. До перелітних птахів зоологи зараховують лебедя-трубача, малий, білого лебедя-кликуна. Відлітають на зимівлю на північному узбережжі Середземного і Каспійського морів, а також у південних і південно-східних азіатських країнах. Якщо кликун зручно розбився гніздо і водойму не замерзає в холодній час, то білий лебідь залишається, і не відправляється на південь.

Пташенята малого лебедя з’являються в липні, а на рубежі серпень-вересень вони вже стають на крило, тобто здатні до перельотів. І тундрові лебеді відправляються на зимівлю в Південну і Південно-Східну Азію.

Лебідь: перелітний птах чи ні, де живе, куди відлітає

Тундровий лебідь відлітає на зиму в Азію

Читайте також:
Як вивести клопів з дивана, а також звідки вони в нього беруться і як їх виявити

Тундровий білий лебідь летить в західноєвропейські країни. Біла птиця, яка мігрує в теплі країни, долає як незначні відстані, так і тисячі кілометрів. На південь, куди відправляється більшість птахів, білі лебеді відлітають зазвичай в осінні місяці, як вересень або жовтень. Назад повертаються ранньою весною, частіше в квітні.

Американський лебідь схожий з білим кликуном і тундровым лебедями. Зоологи стверджують, що американський вид став рідкісним. Особини мешкають в тундрових лісах в Канаді і районах Аляски. На зимовий період відлітають до берегів Тихого океану, помічена від самої Аляски безпосередньо до Ванкувера.Черношиїй лебідь розташовується в південній частині Аргентини і Чилі. З-за кліматичних умов, а саме близького розташування Антарктиди, дуже морозна зима. Чорношию особини відлітають у місця, де м’які і помірні кліматично погодні умови і куди в змозі дістатися. У райони Парагваю, Уругваю, південну частину Бразилії.

До частково перелітної птиці відноситься лебідь виду шипун. Практично весь час особини живуть на півночі Європи і ряді азіатських країн. Чорний австралійський лебідь – це не перелітний особину. Мешкає постійно на австралійському континенті і Тасманії.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання