Лебідь-Кликун: фото, опис, цікаві факти

Зміст

  • Розміщення птахів
  • Опис птиці
  • Лебеді кликуни і їх особливості
  • Політ кликунів
  • Крики кликунів
  • Гніздування і кладка
  • Пташенята кликунів
  • Живлення птахів
  • Охорона кликунів

Однією з найбільших птахів Росії є лебідь кликун (cygnus cygnus), який занесений в Червону книгу. Головна відмінність його від інших лебедів -це відсутність шишки біля основи дзьоба. Шия у даного виду витягнута прямо без вигину.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Лебідь-кликун є вимираючим видом

Розміщення птахів

Живуть і гніздяться лебеді кликуни в теплу пору в північній частині лісів: Євразія, від скандинавських до кордонів Шотландії, Чукотки, Сахаліну. У південній частині можна побачити на Ладозькому озері, у Монголії, Японії в північній частині Каспійського моря. На зиму вони прилітають в північну частину Середземного моря, на Каспійське море і в Середню, Південну і Південно-Східну Азію. Зовсім маленька частина особин залишається взимку на місцях гніздування. Частіше в цю групу потрапляють скандинавські кликуни знаходяться на Балтійському морі і Білому. На зиму залишаються лебеді, що мешкають на водному просторі, яке не замерзає.

Навесні, в другій половині березня, cygnus-cygnus прилітають до своїх гнізд парами. Найбільші гніздові поселення даних птахів зафіксовані в Баировском республіканському державному комплексному заказнику, де займаються розведенням і безпекою лебедів.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Гніздо лебеді прилітають вже сформованими парами

Опис птиці

Лебідь кликун по опису є копією малих лебедів у збільшеній формі. Відрізняються вони за кольором дзьоба, коли жовтий переважає над чорним. В іншому ці птахи дуже схожі. Розміри кликунів вражають великими формами:

  • Довжина птахів від 140 см до 170 см
  • Розмах крил досягає 275 див.
  • Довжина дзьоба 9-12 див.
  • Маса тіла коливається у межах від 7,5 кг. до 14 кг.
Читайте також:
Гребені від вошей: наскільки вони ефективні і відгуки про їх застосування

Самці завжди важче самок. Найбільшою вага зафіксований 15,5 кілограм. Тіло у таких лебедів значних розмірів, довга шия, а ноги закороткі. При опис пір’я кликунів, слід сказати, що воно білосніжного кольору, містить велику кількість пуху. Тільки через три роки молоді лебеді «одягаються» у доросле оперення.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Лебідь-кликун важить до 15 кг

Лебеді кликуни і їх особливості

Під час плавання шия птиці знаходиться у величавому прямому положенні, сильно притиснувши крила до тулуба. Лебідь кликун неспішно пливе, гордовито, але якщо хтось захоче його наздогнати, то важко буде це зробити і з човном.

Коли він хоче злетіти, він довго розбігається, перебираючи лапами по воді, набираючи швидкість і висоту. Оскільки такі особи мають важке тіло, вони неохоче ходять.

Дуже потужний удар крила у кликунів, який може дитині зламати руку.

Політ кликунів

Літають дані лебеді невеликими зграями. Добре спостерігається переліт в Східній частині Сибіру, в Примор’ї. Літають вони вдень і вночі на великій висоті. На початковому етапі перельоту у весняний період можна побачити окремих птахів. Коли ж переліт приходить в розпал, лебеді-крикуни об’єднуються групи по 10 особин, шикуючись кутом. Під час такого польоту, вони періодично видають свої звуки. Чітко їх голос чути в нічний час. Під час весняних перельотів, кликуни роблять зупинки на річках, водоймах.

Осінній переліт починається, коли настають холоди і заморозки. Зазвичай, такий переліт починається в другій половині вересня.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Добре розвинені крила дозволяють кликунам здійснювати дальні перельоти

Крики кликунів

Свою назву кликун отримав за що видаються дзвінкі, трубні крики. Найчастіше він видає звуки при польоті.

Голос cygnus cygnus схожий на дзвінке трубне звучання. Дуже милі звуки кликунів навесні. В цей час високо в небі, видаючи звуки, лебеді радісно перегукуються один з одним. Голоси такий переклички переливаються з шумом весняних струмків і зі всіма весняними звучаннями, здатними відновлювати природу після зими.

Трубний звук кликуна схожий на «ганг-го, ганг-го». Найчастіше його лебеді вимовляють у шлюбних танцях.

У роздратованому стані лебеді кликуни вимовляє звук схожий на «кликликликли», або видає шипіння, схоже на гусяче.

Читайте також:
Різноманітні породи перепелів, їх опис та фото

Іноді можна почути жалібні кліки, як звук духовий труби. В народі такі звуки називають останньою лебединою піснею. До сьогоднішнього дня учені не можуть зрозуміти, як лебеді відчувають наближення смерті.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Для спілкування між собою кликуни застосовують багату палітру звуків

Гніздування і кладка

На четвертому році життя у молодих лебедів з’являються «доросле» оперення і настає статева зрілість. Вперше пари починають формуватися взимку. Зазвичай вони з’єднуються назавжди і дуже прив’язуються один до одного. Тільки, якщо відбувається загибель одного з партнерів, може відбутися зміна.

Пара продовжує бути разом навіть після гніздування. Вони разом проводять зиму і також спільно навесні перелітають на північ. Молоді лебеді зі своїм сімейством проводять першу зиму.

Кликуни люблять гніздиться поруч з водоймами, де є густа водна рослинність особливо очерети.

Споруджує гніздо пара спільно, що складається з великої кількості рослинності: очерет, очерет, палиці, мох, гілки та ін. Основу вистилають найбільш тонкими матеріалами і пухом. Дбає про це самка, вона і пух вищипує у себе.

Розмір гнізда на підставі досягає одного метра і висотою до 80 див.

Місце навколо гнізда лебедина пара вважає власністю і не підпускає туди своїх родичів кликунів.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Кликуни будують гнізда з очеретів і гілок

У кладці може бути від 4 до 7 яєць, які висиджує самка. Самець є охоронцем самки і яєць. Якщо лебідь кликун відчуває небезпеку, він подає голос. У цей час самка прикриває яйця пухом і рослинністю з гнізда і відлітає за самцем. Після повернення, вона летить попереду самця і перед тим, як сісти на яйця перевертає їх. Тривалість інкубації становить від 35 до 40 днів.

Пташенята кликунів

На місця гніздування лебеді-кликуни перелітають, починаючи з березня, і закінчують в травні.

Читайте також:
Утеплення курника на зиму своїми руками: пінопласт, тепла підстилка

У південних місцевостях пташенята з’являються раніше, в середині травня, у середніх – в кінці травня, у північних краях– тільки під кінець червня або на початку липня.

Новонароджені пташенята кликунів покриті сіреньким пушком. Вони здатні швидко пристосуватися до нових умов і виявляють швидкість зростання, здатні самі добувати корм для себе. Можуть стає на крило в три місяці.

Молоді пташенята не поспішають відділятися від родини і тривають бути разом до майбутньої весни.

У моменти небезпеки батьки старанно оберігають своїх пташенят. Часто, під час небезпеки, дорослі лебеді відводять молодих пташенят і ховають їх у заростях, а самі відлітають, але незабаром повертаються.

Лебідь Кликун: фото, опис, цікаві факти

Пташенята лебедя-кликуна залишаються з батьками протягом року

Живлення птахів

У лебедів рослинна їжа переважає над тваринною. В основному, вони живляться водоростями. Щоб дістати рослину, вони пірнають також, як це робить качка. Харчуються кликуни дрібною рибою і безхребетними особинами. Особливо їх люблять пташенята, так як їх організм потребує досить багато білка.

Охорона кликунів

Раніше на лебедів кликунів полювали і з часом їх стало мало. З цієї причини зараз вони занесені в Червону книгу в Європі і в країнах пострадянського простору. У Росії, у всіх регіонах лебідь кликун занесений в Червону книгу.

Оскільки в Європі лебеді взяті під охорону, їх чисельність стала збільшуватися. У Західній Сибіру чисельність кликунів залишається на низькому рівні, у зв’язку з промисловістю регіону. Лебеді важко пристосовуються до людей.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання