Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Зміст

  • Характерні ознаки страусів
  • Види
  • Будова тіла страуса
  • Середовище існування
  • Особливості птиці
  • Як розвиваються страусенята?
  • Чи загрожує бескилевым вимирання?
  • Цікаві факти про страусового

«Гей ти, пташко! Летимо зі мною!» – пам’ятаєте слова з улюбленого багатьма минулого мультфільму. Відразу спливає в пам’яті африканський страус, сильний, красивий.

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Африканський страус — птах, знайома всім з дитинства

Характерні ознаки страусів

У живому світі африканський страус є найбільшим птахом. Зростання його сягає двох з половиною метрів, а вага доходить до 180 кг. Харчуються вони рослинною їжею, але не гребують комах, дрібних хребетних. Частенько безкілеві заковтують зовсім не їстівні предмети: ганчірки, гайки, шматки заліза, пісок.

Очі у птахів дуже великі. Густі, темні вії захищають їх від пилу, піску, бруду. Африканські страуси мають овальне тіло, вкрите м’яким пером, схожим на пух. У пташенят більш темне оперення, ніж у дорослих птахів. Ноги – гордість і захист. Вони сильні, довгі, мають всього два пальці. У момент небезпеки африканський страус може розвивати швидкість близько 70 км/год. Шия представників даного виду довга. Вона допомагає дістати соковиті листя з високих дерев, можливість вчасно побачити небезпеку. Літати безкілеві не можуть (важка вага, пухке оперення), хоча їх крила розвинені, сильні.

Служать крила для залучення протилежної статі у шлюбному періоді. Шлюбний танець нагадує тетеруків, глухарів. Головний самець здатний запліднити всіх дам, але допомагати висиджувати яйця лише однієї з них – домінантною.

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Самець африканського страуса використовує своє розкішне оперення для залучення самок

Види

Цей птах належить до сімейства страусиних. Колись існувало п’ять видів. З 1966 року сирійський вигляд став вважатися вимерлим. До останніх відносяться: звичайний, сомалі, масайських і південний. Вони відрізняються відтінком оперення, кольором шиї.

Будова тіла страуса

Тулуб безкілевих вкрите пір’ям, рівномірно розподіленими, без будь-яких проміжків. Пір’я у них м’які, кучеряві, не зчеплені між собою, як у інших птахів. Грудні м’язи слабкі, грудна клітка плоска, без кіля (звідси назва безкілеві). Розмах крил досягати двох метрів, але з-за особливостей пера, слабких м’язів, відсутності ключиць птах не пристосована до польоту. Кістки скелета міцні. Відсутність внутрішніх порожнин не сприяє плануванню. У страусів відсутня зоб. Калові маси, сеча відокремлюються один від одного, на відміну від інших представників класу.

Читайте також:
Весняна підгодівля бджіл

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Слабкі крила страуса не дозволяють йому злетіти

Середовище існування

Проживають представники сімейства страусиних на самому теплому материку нашої планети по обидві сторони екватора. Страус-самець полігамний. В його сім’ю входить кілька самок, хоча він виділяє одну з них. Саме їй він допомагає висиджувати пташенят, вирощувати, піклуватися про потомство. Головна дама має невеликі привілеї у стаді.

Досить часто страус селиться разом із зебрами, антилопами. Останні не мають нічого проти цього, і навіть поступаються їм місця з більш багатою їжею.

У нього довга шия, гострий зір, чуйний слух. Його важко застати зненацька ворога. Страус неодмінно помітить ворога, попередить про небезпеку всіх в близькому оточенні. Хижака він здатний помітити на відстані більше п’яти кілометрів. Помітивши небезпеку, птах подає гучний крик, кидається бігти. Швидкість бігу в момент небезпеки може перевищувати 70 км/год.

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Страус володіє відмінним зором і бачить хижака на відстані 5 км

Особливості птиці

Широко відомий факт, що страуси не літають. Вони не можуть літати в силу особливостей будови скелета, оперення і великої маси тіла. Зате вони пересуваються швидше коня. Навіть маленькі страусенята у віці близько місяця вже здатні бігти зі швидкістю 50 км/год. Це не єдина їх особливість.

Відрізняються страуси від інших представників класу будовою пальців. У них всього два пальці на ногах. Один з них ороговілий. Це добре допомагає при ходьбі, великих забігах. Довгий ніготь на великому пальці походить на копита верблюдів. Дослівний переклад назви безкілевих на російську мову звучить як «горобець-верблюд».

Ще однією особливістю є яйце. Африканський страус має найбільше яйце. В одному такому легко поміщається 24 курячих. Якщо ж порівнювати його з розміром птаха, то це співвідношення буде дещо менше, ніж у курки.

Читайте також:
Як відрізнити індика від індички: відповідь на питання

Вище згадувалося, що серед усіх леді є домінантна. Саме вона висиджує пташенят. Самець готує гніздо. Всі інші відкладають у нього яйця. Головна самка має в самому центрі свої яйця. Це одна з головних привілеїв першої леді. Вдень вона висиджує, вночі її змінює ватажок стада.

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Домінантна самка має право відкладати яйця в центр гнізда

Як розвиваються страусенята?

Висиджувати страусенят доводиться довго. Тільки через 40 днів на світ з’являються пташенята. Кожен з них важить трохи більше кілограма, інакше він не виживе. Страусенята швидко ростуть і розвиваються. Через кілька місяців у них з’являється справжнє оперення. Вони набирають чинності, незабаром починають пересуватися зі швидкістю дорослих птахів. Під заступництвом батьків молоді страуси знаходяться близько двох років. Потім вони залишають гніздо, створюють свої гареми.

Сиріт в страусових сім’ях не буває. Якщо зустрічаються різні сім’ї на одній території, то намагаються переманити до себе чужих пташенят.

У природі зустрічаються стада з безліччю страусенят (300 і більше).

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Молоді страуси живуть з батьками до двох років, після чого розходяться

Чи загрожує бескилевым вимирання?

Представників даного класу нещадним чином винищували, вбивали і роблять це сьогодні. Часто полюють на їх оперення. Перо африканського страуса застосовують як декоративний елемент в одязі, інтер’єрі. Модельєри люблять його використовувати в своїх виробах. Шкіра страусового тонка, разом з тим міцна, м’яка. Її пристосували для виготовлення одягу, взуття, аксесуарів. У них неймовірно смачне м’ясо, здатне задовольнити смак навіть знають гурманів. Яйця придатні до їжі, поживні, багаті вітамінами. З-за цього полювання на птицю йде і сьогодні.

Це стало причиною зникнення цілого виду сімейства безкілевих в 1966 році. Але сьогодні стало більше з’являтися страусових ферм.

Представники родини майже пристосувалися до будь-яких умов життя. Не тільки в жарких країнах, але і в помірних широтах нашої планети їх розводять. Завдяки цьому, а також і безлічі заповідників, зоопарків, вимирання їм більше не загрожує.

Африканський страус: опис птиці, проживання, розмноження

Після десятиліть масового відстрілу страусів нарешті взяли під охорону закону

Цікаві факти про страусового

Кілька цікавих фактів про страусів:

  • Страуси люблять приймати пилові ванни. Це рятує їх від шкірних паразитів, захищає крила від зайвої вологи. Часто птахи всім стадом приймають такі процедури.
  • У них немає зубів. Щоб подрібнити пишу, вони проковтують камінчики, гвоздики, шайби, а часом і більш великі предмети.
  • Ноги дорослих представників страусового сильні, потужні. Дорослі птахи одним ударом ноги можуть вбити великого лева. Відомі випадки нападу на людей.
  • У Стародавньому Єгипті ці птахи були символами справедливості. Їх пір’я прикрашали голови великих Богів.
  • Очі у них найбільші з наземних видів тварин. Кожне око розміром більше мозку страуса.
  • Ватажок страусового стада попереджає всіх про небезпеку, зображуючи гарчання лева.
  • Коли немає прісної води, вони можуть обходитися солоною водою. Хоча, перевагу за прісною.
  • Яєчна шкаралупа настільки міцна, що в старі часи місцеві племена використовували її замість ємності для зберігання рідини, в Європі з них виготовляли красиві кубки.
  • Якщо страусятам загрожує небезпека, доросла птиця прикидається пораненої, веде хижаків за собою далеко від стада. Потім з усіх ніг тікає сама. Маленькі страусенята до цього моменту вже знаходяться під захистом інших дорослих.
  • Частіше страуси харчуються рослинною їжею. Зрідка в їх раціон входять комахи, дрібні рептилії і гризуни. Молоді особини їдять лише тваринну їжу.
  • Страусові живуть великими сім’ями. Коли всі сплять, частина стада несе дозор, охороняє сон інших. Потім вони міняються.
  • Безкілеві не ховають голову в пісок в момент небезпеки. Вони прикидаються мертвими, падають на землю, витягує шию. Здалеку тіло його добре видно, а голову-ні. Тому складається таке враження.
  • Яйце їх може досягати ваги майже до півтора кілограмів, його довжина становить трохи більше 15 див
  • Сплять вони з піднятою вгору шиєю. Коли дуже втомлюються, можуть покласти голову на землю.
  • Африканські страуси люблять поласувати сараною. Іноді він так об’їдається і жиріє, що не може бігати, а повільно пересувається.
Читайте також:
Вагітність у тхорів: пологи, терміни, догляд

Ось така цікава, разом з тим незвичайна, красива, сильна птах страус африканський. Варто на власні очі побачити, помилуватися незвичайним виглядом, силою.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання