Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

Що ми знаємо про найбільшою птиці на планеті – страусів? Більшість свято вірить у міф про те, що страус, нібито, при будь-якої небезпеки засовує голову в пісок, як би нерозумно це не звучало (спробуйте самі сунути голову в купу піску і подихати там хоча б з хвилину). Але звідки ж взявся такий міф, і що взагалі являють собою ці птахи? Які види страусів живуть на нашій планеті? Чому вони так називаються? Ось про це ми і поговоримо в нашій статті.

Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

Зміст статті:

  • 1 Скільки на планеті видів справжніх страусів
  • 2 Чому їх так називають
  • 3 Ареал проживання
  • 4 Підвиди африканських страусів
  • 5 Чому страуси не літають
  • 6 Особливості ніг
  • 7 Особливості птиці
  • 8 Птаха або тварину
  • 9 Різноманітність оперення
  • 10 Як відрізнити самця від самки
  • 11 Проживання та харчування
  • 12 Мозок і пам’ять страуса
  • 13 Поведінку під час небезпеки
  • 14 Як атакують страуси
  • 15 Розмноження і потомство
  • 16 Галерея фотографій страуса і страусенят
  • 17 Особливості пташенят
  • 18 Місцеві назви страусів
  • 19 Висновки

Скільки на планеті видів справжніх страусів

Знаєте, у чому схожість між звичайними страусами і пінгвінами? І ті, і ті є птахами, але літати, на жаль, не можуть. Але якщо пінгвіни живуть в основному в холодних краях, годуються у крижаній воді, а свої яйця висиджують, сидячи на снігу, то страуси влаштувалися куди краще. Ці представники пернатих облюбували собі теплі країни Африки і Австралії. Савана і напівпустеля – саме тут водиться і страус африканський, і багато хто інші види страусів.

Втім, вчені стверджують, що саме африканський вид відноситься до тим самим «початковим» страусів. Всі інші види – ему і нанду – близькі до них по спорідненості, але складають все ж окремий загін. Той же ему, приміром, швидше птах, схожий на страуса. Іншими словами, страус – єдиний, що дійшов до наших днів представник сімейства страусиних (Struthiоnidae).

Чому їх так називають

Своє латинська назва — “Struthiо сamelus” — ці птахи отримали із-за схожості з верблюдами і горобцями. У перекладі з грецької назва виду звучить як «верблюдо-горобець». Ну, а наші співвітчизники, особливо в латині не спокушені, що пізніше стали називати «штрауса» «страус».

Ареал проживання

Ще три сотні років тому цих птахів можна було побачити не тільки в Африці, але і в Палестині, а також у Малій Азії. На жаль, хижацьке винищення страусів призвело до того, що на сьогоднішній день ареал їх проживання «стиснувся» до саван і напівпустель Африканського континенту. Живуть вони на сході, в центральній частині і на південно-заході Африки.

Що стосується Азії, то там страусів винищили ще в середині минулого століття.

Страуси чудово бігають, тому жити віддають перевагу саме на рівнинах, тут у них є велика перевага. Саме тому вони уникають селитися в густих заростях, на болоті чи в пустелі – там розвинути максимальну швидкість досить важко.

Підвиди африканських страусів

Орнітологи розрізняють чотири різновиди або породи страусів. До них відносяться:

  • Південноафриканський підвид. На півдні Африки їх розводять на фермах. Основна відмінність підвиду – сірі шиї.
  • Північний підвид. Зона їх існування у дикій природі охоплює кілька африканських держав на півдні пустелі Сахари. Основною відмінністю підвиду є рожевувато-коричнева шия.
  • Східний підвид – їх ще називають «рожевий страус». Ці птахи мешкають в Ефіопії, на півдні Сомалі і Кенії, а також у східній Танзанії. У даного підвиду шия рожева, але коли настає шлюбний період, шия самців стає червоною.
  • Сомалійський страус — як можна зрозуміти з назви, живе в Сомалі, на півдні Ефіопії, а також в північно-східній частині Кенії. У цього підвиду шия, а заодно і стегна мають гарний сіро-блакитний. Втім, під час шлюбних ігор шия у самців сомалійських страусів також набуває яскраво виражений червоний колір.
  • Читайте також:
    Споруджуємо клітини для декоративних кроликів

    Страуси зрідка можуть об’єднуватися в групи до 50 особин, але все ж ці птахи більше воліють жити в самоті. Знайшовши собі пару, самець і самка залишаються разом багато років. Страуси оседлы, тобто не кочують, а воліють жити на одній місцевості.

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фотоВеликі, але слабкі крила не дають злетіти страусові

    Чому страуси не літають

    Все вірно, літати ці птахи не можуть. Крила у них, як і у всяких представників пернатих, є, але вони недорозвинені. Крім того:

    • у них відсутній кіль;
    • дуже слабкі м’язи на грудях;
    • скелет не пневматичен.

    Додати до цього опису можна ще наступне. Тіло страуса володіє великим, можна сказати гігантським вагою, а літають, як відомо, тільки птахи малих розмірів. Навіть якби у страусів нормальні крила, навряд чи вони були б здатні підняти в повітря тушу вагою від 70 до 135 кілограмів і висотою до 2,7 метра.

    Особливості ніг

    Замість можливості польоту природа наділила цих птахів міцними і витривалими ногами, завдяки яким вони відмінно бігають, набираючи часом неймовірну швидкість — до 65 кілометрів на годину. При бігу по рівній місцевості страус здатний обігнати арабського скакуна, не кажучи вже про людину – адже найшвидші бігуни-спортсмени розвивають швидкість не більше 30 кілометрів на годину, та й то лише на коротких проміжках. Страус може рухатися на максимальній швидкості близько півгодини.

    Ноги страуса в деякому роді унікальне творіння. Судіть самі.

  • Вони дуже довгі і при цьому володіють потужною мускулатурою. Довжина кроку страуса при бігу досягає восьми з половиною метрів.
  • На лапі всього два пальці, в той час як у всіх інших видів птахів на планеті пальців три або навіть чотири.
  • Один палець просто величезний і займає практично всю ступню лапи. При цьому він ще і оснащений кігтем.
  • Другий палець куди менше, без кігтя. Птах на нього не спирається, але завдяки йому страуси утримують рівновагу при ходьбі, а при бігу цей палець покращує зчеплення ніг з землею.
  • Особливості птиці

    Всі підвиди, будь то сомалі страус або чорний африканський страус, мають одну дуже цікаву природну особливість. Свої відходи життєдіяльності, зокрема, кал і сечу, ці птахи виводять не як всі інші пернаті, у вигляді єдиного посліду, а окремо, практично, як люди. Страуси — єдині птахи на планеті, мають повноцінний сечовий міхур.

    Мають вони і іншими особливостями:

    • їх шия не має яскраво вираженого зобу, як у інших птахів, зате вона здатна сильно розтягуватися. Це дозволяє страусів заковтувати велику їжу цілком;
    • їх зір чудово розвинене, в степу це дає їм можливість помітити хижака з дуже великої відстані;
    • вони мають навіть щось на зразок вух, оскільки зовнішні слухові отвори дещо виступають за межі пір’яного покриття, утворюючи мініатюрні вушка.

    Птиця або тварина

    Перший час вчених чимало займав питання, наскільки вірним є твердження, що страуси – представники пташиного племені. Вже дуже багато в них нетипового. На подібні сумніви — птаха або тварину — наводять, наприклад, такі цікаві факти про страусів:

    • вони не рятуються втечею при вигляді великих хижаків. Будучи здатні швидко бігати, страуси, охороняючи своє потомство, в силах протистояти не тільки дрібної гієну, але навіть і африканського лева – їх міцні м’язисті ноги є дуже грізною зброєю;
    • пастися ці птахи часто воліють в компанії травоїдних тварин, наприклад, антилоп чи навіть зубрів. Але ось водити дружбу з іншими птахами страуси не люблять;
    • будучи птахами, страуси, тим не менше, надзвичайно витривалі, на них можна їздити верхи або запрягати до воза, що багато їх власники успішно долають;
    • на відміну від птахів, які добре літають, але повільно пересуваються по землі, у страусів все йде якраз навпаки.

    Думаємо, віднести звичайних страусів до тваринного світу ми маємо право в тій же мірі, як і людей – адже все живе на цій планеті обов’язково відноситься або до рослин, до тварин. Але все ж таки більше у них переважають особливості, притаманні саме птахам. Судіть самі:

    • так, крила у них нерозвинені, але ж вони є;
    • вкрите пір’ям практично 80% всього їх тіла, як це і належить у пернатого племені;
    • іклів або зубів у страуса немає, зате є справжній дзьоб. В епоху динозаврів, до речі, існували археоптериксы, які мали відразу і дзьоб, і зуби, але вони, на жаль, давно вимерли;
    • самка страуса, як і належить птахам, відкладає яйця висиджує їх.
    Читайте також:
    Як зарізати і обробити тушу барана на шашлик: інструкція, схема

    Тому нічого дивного, що вчені прийшли до висновку, що страус все ж птах, а не звір. Хоча подібність є і з тими, і з іншими, але звички та багато характеристики страуса дають підстави так стверджувати.

    Різноманітність оперення

    Практично всі підвиди страуса покриті пір’ям однаково, хоча колір пір’я, дзьоба і лап може відрізнятися. Це ж стосується і колірного відмінності у самців і самок одного підвиду.

    Основне оперення пухке і курчавое і покриває:

    • тулуб;
    • крила і хвіст.

    Крім пір’я, є ще й пух, але тільки дуже короткий. Їм покриті:

    • голова і шия;
    • верхня половинка ніг (нижня покрита великими лусочками).

    Пух, як ми сказали, короткий, його майже не видно, тому здалеку вкриті їм ділянки виглядають голими.

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фотоСамець злучається з самкою. Він виділяється і приваблює самок завдяки розкішного оперенню

    Як відрізнити самця від самки

    Існує певна відмінність у забарвленні страусиних пір’я чоловічих і жіночих особин, а також додатковий статевий диморфізм. Зокрема:

    • самці значно більші, ніж жіночі особини;
    • забарвлення пір’я у самців строго чорного кольору, а у самок пір’я сіро-бурі;
    • кінчики пір’я у самців на крилах і на хвості мають білий і чистий забарвлення, у самок – брудно-білий.

    Також цікаво поспостерігати, як виглядають різні особини в одній зграї. Хоча постійного складу зграї зазвичай немає, тим не менш, у ній переважає певна ієрархія. Зокрема, особини «класом» вище — альфа – свою шию і хвіст тягнуть рівно вгору, намагаючись демонструвати оточуючим свою перевагу. Інші особини утримують хвіст і шию похило, що є своєрідною формою підпорядкування.

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фотоДесятки років страусів відстрілювали браконьєри, але зараз вони взяті під охорону

    Проживання та харчування

    Ночами ці птахи відпочивають. Сон у страусів дуже своєрідний:

    • частина ночі птиці проводять, лежачи на землі і витягнувши шию. Це так звана фаза глибокого сну, але вона триває недовго;
    • далі настає куди більш тривалий період напівдрімоти – страуси сидять на землі, високо піднявши шию, але при цьому закривши очі;
    • обидві фази періодично змінюють один одного.

    Вдень, коли дуже спекотно, у страусів теж є своєрідна сієста. Основна активність настає в сутінках. Будучи дурними птахами, страуси, тим не менш, дуже обережні, хоча і особливо полохливі їх теж не назвеш.

    Гострий зір цих птахів дозволяє їм бачити загрозу за кілометр, тому при годівлі вони час від часу піднімають голову і оглядаються. Страуси всеїдні, вони їдять і рослинну їжу – квіти, плоди і пагони, а також не гребують дрібною живністю — комахами, рептиліями і гризунами. За добу з страуси з’їдають 3,5 кіло їжі.

    До речі, страус здатний досить довго обходитися без води, оскільки в поїдаються їм рослинах вологи міститься досить багато. Втім, у неволі вони охоче п’ють воду, і багато, і навіть люблять влаштовувати водні купання.

    Вчені свого часу з’ясовували, скільки живуть страуси. Виявилося, їх вік приблизно дорівнює людському, тобто 75 років. В одному зоопарку Європи південноафриканський страус прожив майже півстоліття, хоча привезли його туди вже дорослим.

    Мозок і пам’ять страуса

    Мозок страуса за своїми розмірами приблизно дорівнює його оці, хоча варто відзначити, що очі у птиці досить великі, зі середнє яйце домашньої курки. Важить мозок близько 35 грамів, тому вважається, що страуси не в змозі надовго запам’ятовувати будь-яку інформацію — на хвилину, не більше.

    Поведінка під час небезпеки

    Помітивши наближення хижака, страус воліє не зв’язуватися з ним, а швидше забратися подалі. До речі, саме в цьому і складається своєрідний симбіоз цього виду птахів з травоїдними тваринами – тими, хто не може бачити так далеко. Пасясь з ними в одній компанії, страуси виконують функції своєрідних сторожів. Варто страусові «дати драла», як разом з ним починають рятуватися втечею і всі тварини – антилопи або зубри.

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фотоЗавдяки своєму зору — страуси можуть побачити хижака за кілька кілометрів

    Читайте також:
    Як зробити поїлку для перепелів своїми руками: креслення, методика

    Як атакують страуси

    Розумна обережність при небезпеки притаманна страусів лише під час внегнездового періоду. Але їх поведінка разюче змінюється, коли вони приступають до высиживанию кладки яєць. Тут вже ці птахи здатні проявляти неабияку мужність.

    Число яєць у кладці в середньому дорівнює 15 – 20 штук, хоча в Східній Африці їх кількість доходить до 60. Висиджують кладку поперемінно і самки – днем, оскільки забарвлення їх пір’я дозволяє їм краще маскуватися на місцевості, і самці – вночі.

    На страусові яйця серед хижаків — гієн і шакалів — йде справжнє полювання, тим більше що вдень кладку часто залишають відкритою, даючи доступ променів спекотного сонця. Але якщо страус виявляється поблизу і встигає помітити підкрадається хижака, його реакція буде однозначно агресивної:

    • спочатку птах намагається налякати ворога, витягуючи шию і широко розгорнувши крила, збільшуючись таким чином в розмірах;
    • якщо загроза не подіяла, страус розганяється і атакує, використовуючи силу своїх лап. Противника або затоптують, або б’ють лапою з силою, здатною проломити навіть левиний череп.

    Але зазвичай ті ж гієни полюють на страусові яйця зграями – поки пара особин відволікає войовничого батька на себе, інші добираються до кладки.

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фотоМолоді страусенята не відходять від батьків до двох років, після чого розходяться

    Розмноження і потомство

    Період спарювання у птахів сімейства страусиних триває п’ять місяців, починаючись в перший місяць літа і закінчуючись в середині осені. Але це для особин, що живуть у вологих районах Африки. Страуси, що живуть в пустелях, можуть злучатися весь рік.

    У шлюбний період стійкі зграї, що налічують десятки птахів, розпадаються. Кожен самець «захоплює» певну ділянку площею від двох до 15 квадратних кілометрів, старанно виганяючи з нього всіх можливих конкурентів. Закликають самок самці особливим токованием. Особина:

    • опускається на коліна;
    • починає бити крилами в ритм;
    • закидає голову назад, треться при цьому потилицею про свою шию.

    Шия і ноги самців в такі моменти стають яскраво-червоними. Звук вони при тлумаченні видають як шиплячий, так і трубний, набираючи повний зоб повітря і випускаючи його через довгий стравохід – виходить своєрідний рев.

    Покрити самець може кілька самок, але пару утворює лише з однією з них. Яйця всі самки відкладають у спеціально вириту самцем гніздову яму, від 30 до 60 сантиметрів глибини.

    Кладка у всіх самок загальна, тільки домінантна самка збирає свої яйця в центр. Коли всі яйця будуть відкладені, старша самка проганяє інших і починає висиджування. Протягом дня решта самки час від часу будуть її змінювати. Період висиджування займає приблизно місяць — півтора.

    Галерея фотографій страуса і страусенят

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фото

    Особливості пташенят

    Дозрілий пташеня страуса виламує шкаралупу яйця близько години. Після того, як всі пташенята вижили вийдуть назовні, залишилися яйця старшими птахами розбиваються, щоб залучити мух — мухами пташенята і перший час будуть харчуватися. Вылупившийся дитинча страуса:

    • володіє зором;
    • покрите пушком;
    • може самостійно пересуватися;
    • важить трохи більше кілограма, але вже до чотирьох місяців нарощує масу до 20 кіло.

    Зазвичай пташенята навіть різних віків прив’язуються один до одного, змішуються, і вже буває неможливо відокремити пташенят однієї групи від іншої. За турботу про групу серед батьків починається саме цей бій, і переможцям доводиться піклуватися про різновікових пташенят.

    Перші два місяці «діти» мають жовте щетинисте покриття і більше схожі на їжаків. Трохи пізніше у них на тілі з’являються пір’ячко, колір яких співпадає з кольором пір’я мами-самки. Пташенята чоловічої статі набувають чорні пір’я лише на другому році. До трьох – чотирьох років особини вже готові до спаровування.

    Місцеві назви страусів

    В Африці люди по-різному називають самок і дитинчат страуса. Коли підріс пташеня стає вже готовий до спарювання, його називають «эдлимом» (чорний і гладкий), а до цього пташенят і їх мам величають «рибеда» (темно-сірий). Самих же страусів тубільці називають «наамот» (м’який і красивий).

    Висновки

    Отже, ми з’ясували, що страус, птах, а не тварина. Ви знаєте, де вони живуть, чим живляться і яке їх поведінка в різні періоди часу. Якщо вас ця інформація зацікавить і ви захочете зайнятися розведенням цих птахів, ми будемо раді надати вам допомогу своїми порадами.

    Африканський страус: опис птиці, місце проживання, розмноження та фотоВідео

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Корисні поради та відповіді на питання