Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Зміст

  • Екстер’єр
  • Подвидовое різноманітність
  • Особливості
  • Поведінка і харчування
  • Розмноження
  • Буйволи і людина

Африканський буйвол – один з найбільших видів биків. Належить до родини порожнисторогі тварин. Батьківщина тварин Африка — зрозуміло з назви. Друга назва цього виду – чорний буйвіл – дано за зовнішніми ознаками.

Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Чорний буйвіл — дике і небезпечна тварина

Буйвол покрите грубою темною, частіше чорної, шерстю і має темну шкіру.

Африканський буйвол – дика тварина, володіючи невгамовною вдачею, воно не піддається одомашнення.

Екстер’єр

Величезний у своїх габаритах, бик справді має лютий вигляд і грізний характер.

Чорний буйвіл має зріст від півтора до двох метрів, а довжина тіла може становити від двох до трьох з половиною метрів. Передні копита, вимушені нести потужний корпус бика, більше задніх копит.

Голова низько посаджена, нижче лінії спини, прикрашена міцними загнутими догори рогами. Роги шестирічних буйволів зростаються на лобі, утворюючи кістковий щит. Таке «рогастое прикраса», довжиною до одного метра, головна зброя африканського буйвола, навіть куля не пробиває такий щит.

Темна шкіра буйволів дуже щільна, товщиною до 2 див. Колір волосяного покриву залежить від подвидовой приналежності. Африканський буйвол може бути червоного, коричневого і чорного окрасу.

Хвіст завдовжки 70-100 див.

Ноги короткі, але дуже потужні. Тварини можуть розвивати швидкість до 60 км/год.

Вага подвидовых представників становить від 450 кг до 1000-1200 кг

Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Буйвол може досягати тонни ваги

Подвидовое різноманітність

Всі подвидовое різноманітність буйвола населяє гори, ліси і савани Африки. Головним умов до середовища існування — наявність води. Виділяють чотири основних підвиди:

  • Кафрський буйвол — характерний представник африканських буйволів. Він більша й лютіша своїх родичів. Живе в савані, живе великими стадами.
  • У лісових районах (в центрі і на заході) живе африканський карликовий буйвол. Середній зріст особини не перевищує 110-120 див Вага такого підвиду бика становить 270-300 кг Від своїх видових родичів він відрізняється невеликими, не срастающимися рогами, довжиною до 40 см і рудим кольором волосяного покриву, і чорними плямами на голові, холці і передніх лапах.
  • Суданський буйвол, проживає в Західній Африці, невеликих розмірів з максимальною вагою 500-600 кг
  • Гірський буйвол займає гористу місцевість на сході африканського континенту. Може забиратися на висоту до 3-х тисяч метрів.
Читайте також:
Перепілки фараон опис породи

Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Суданський буйвол відносно невеликий

Особливості

У африканського буйвола є декілька відмітних особливостей:

  • Володіючи хорошим слухом і чутливим нюхом, тварини мають поганий зір. Бики завжди знаходяться на чеку. При небезпеці тварини збиваються в стадо і йдуть з місця випасу. Збір стада відбувається за чіткою схемою: по боках стада розташовуються дорослі бики, а телята і самки – збираються в центрі. У природному середовищі небезпеку для биків, точніше для телят африканського буйвола, представляють левині прайди.
  • У буйволів добре розвинений статевий диморфізм – корови значно менше биків. Буйволиця не такого великого статури, худі ноги, роги тонше і не зростаються на лобі, як у бика. Переважаючий забарвлення самок – рудий, хоча зустрічаються і чорні корови.
  • Чорний буйвіл, незважаючи на свій значний вагу, дуже добре плаває. Мігруючи, перетинають по воді величезні відстані.

Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Самець африканського буйвола значно крупніше самки

Поведінка і харчування

Живуть буйволи стадами від 10-30 особин до декількох сотень. Стада діляться на кілька видів: змішаний, в якому живуть бики і корови з телятами; стадо з молодих биків; з групи старих дратівливих самців, мешкають окремо. Найбільш поширений тип стада тварин – змішаний.

Як і вся рогата худоба, основу живлення становить трава. Добова норма трав’яного корму становить 2% від ваги тварини. Випасатися виходять після заходу, можуть поїдати траву до світанку. А в денний час вони ховаються від спеки в тіні дерев. Буйволи представляють важлива ланка в еко системі. Поїдаючи величезну кількості трави, вони очищають місце для нової зелені.

Добова потреба у воді становить 30-50 літрів, тому стадо не йде від джерела води далі трьох – п’яти кілометрів.

Читайте також:
Як виготовити поїлки для гусей своїми руками: фото та відео

Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Африканські буйволи живуть стадами

Розмноження

Живуть буйволи в стадах мирно, але в період шлюбного сезону (березень — травень) статевозрілі трирічні самці змагаються за лідерство змагаються між собою за самку. Ритуальні поєдинки виглядають дуже вражаюче. Люті бики пирхають, ревуть, розривають землю копитом, стикаються своїми рогами. Але до крові справа не доводять. Переможений бик, найчастіше, тікає, не переслідуваний самцем – переможцем.

Вагітна самка буйвола виношує теляти 10-11,5 місяців (залежить від подвидовой приналежності), який народжується з вагою 40-50 кг червоно – коричневого забарвлення шерсті, який служить хорошою маскуванням на тлі африканської місцевості. Корова, народжуючи теляти, відділяється від стада, усамітнюється. А через 15-20 хвилин, коли новонароджене дитинча встає на ноги, вона повертається в стадо. Годування молоком триває до піврічного віку теляти. У середньому в добу теля випиває п’ять-шість літрів молока.

Тривалість життя становить близько двадцяти років, у неволі, у зоопарках, живуть до тридцяти років.

Африканський карликовий буйвол: опис, фото, Кафрський тип

Африканські бики б’ються за самиць

Буйволи і людина

Африканський буйвол не піддається одомашнення з-за сильного і непередбачуваного поведінки.

Уникаючи близькості з людиною, бики іноді забрідають на місце проживання африканців, руйнуючи огорожі, знищуючи посівну і врожай.

Буйвол – найнебезпечніший з «великої п’ятірки» африканських звірів, в яку крім згаданого тварини входять леопард, лев, слон і носоріг. Щорічно з-за чорних биків гине чимала кількість жителів Африки і навіть спортивних мисливців.

Потужний, неприборканий і лютий звір, африканський буйвол, є самим могутнім з сучасних диких биків.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання