Австралійський страус ему: опис, розведення

Зміст

  • Перші згадки
  • Зовнішній вигляд
  • Спосіб життя
  • Харчування
  • Розмноження
  • Розведення
  • Цікаві моменти
  • Захист

Ему – найшвидша, велика, не літаючий птах. Австралія розташована на віддалі від інших материків. Це сприятливо позначилося на збереження деяких видів тварин. До них відноситься австралійський страус. Дивовижне створіння, гербової тварина цієї країни.

Австралійський страус ему: опис, розведення

Страуси ему зображений на гербі своєї батьківщини — Австралії

Перші згадки

Вперше ему згадується в кінці XVI століття в звітах європейських дослідників. У середині XVII – його побачили на східному узбережжі континенту. Походження назви точно не відомо. Співзвучні слова є в португальською та арабською мовами, переклад звучить як «великий птах». Є припущення, що птахи названі так по пронизливим криком «Е-м-уу». Орнітолог Джон Лат їм дав перший опис у книзі «Подорож у Ботані-Бей» Артура Філіпа в 1789 році. В ті часи налічувалося шість видів страуса, але перші переселенці з Європи нещадно знищували їх за конкуренцію в кормі з вівцями та коровами. Залишився тільки один, налічується три підвиди в залежності від територіального знаходження. Розрізняються вони відтінками оперення.

Австралійський страус ему: опис, розведення

З 6 видів ему до наших днів зберігся тільки 1

Зовнішній вигляд

Ему — родичі страусів і казуара. Досягають висоти середнього росту людини і висоти тіла до метра. У них щільне тулуб і маленька голова на довгій шиї. Круглі очі, обрамлені пухнастими віями і дзьоб рожевого кольору зі злегка загнутим кінчиком, зубів немає. Крила недорозвинені, як і у всіх не літаючих безкілевих пернатих, до 25 см завдовжки. На кінчиках наріст на зразок кігтя. Сильні ноги, здатні легко зламати кістку дорослої людини. М’які коричневі пір’я, що допомагають при маскуванні і регулюють температуру тіла. Представники обох статей однаково забарвлені.

У природі природних ворогів немає. А ось пташенятами не проти поласувати дикі собаки дінго, орли, яструби.

Австралійський страус ему: опис, розведення

Самець і самка ему виглядають приблизно однаково

Читайте також:
Огляд пасіки Савіна в Криму, особливості бджільництва та відгуки

Спосіб життя

Птахи не збираються в зграї. Ходять по одному. Групи по 7-10 особин можуть перебувати разом тривалий час і кочувати в пошуках їжі, осілий спосіб життя ведуть лише під час гніздування. Спілкування відбувається за допомогою гучних уривчастих звуків, що нагадують щось середнє між хрюканьем і гуркотом барабана.

Гарний зір і слух допомагають відчувати небезпеку на великій відстані. На заході вкладаються спати. Тварина сідає на лапи і, якщо немає перешкод, то через 20 хвилин засинає. Загальна тривалість сну досягає 7 годин. Через кожні півтора-дві години прокидається і знову спить.

Австралійський страус ему: опис, розведення

Ему воліє жити в самоті

Харчування

Харчуються ему рослинною їжею. Люблять насіння, коріння, бруньки рослин, фрукти. Але навіть в голодний час не їдять траву та сухе гілля. Ласують зерновими, за що і піддавалися знищення першими переселенцями. Для подрібнення їжі в шлунку ковтають дрібні камені і пісок. Потребують водопої. Пташенят вигодовують комахами, ящірками, гризунами.

При наявності хорошого, поживного корму пташенята швидко додають у вазі і через рік виглядають дорослими.

Розмноження

Статеве дозрівання наступає у віці двох років. У самця кілька обраниць. Він готує гніздо і після шлюбного залицяння веде туди самку для відкладання яєць. Гніздом є ямка в землі, вистелена сухим листям і травою. Самка відкладає 7-8 яєць. У кладці їх до 25. Висиджує пташенят 56-66 днів тільки самець. У гнізді він знаходиться по 17 годин на добу і постає лише для харчування. У цей момент підкладається чергове яйце. Під час висиджування ему сильно втрачає у вазі, з 45 кілограмового іноді залишається лише 30 кг. ваги, пір’я стають бляклими. В цей період він млявий і дозволяє підійти близько і взяти яйце.

Читайте також:
Опис породи качки Крохаль, її фото і відео огляд

Коли вилупляться пташенята – стає агресивним, проявляє про них ретельну турботу і оберігає від небезпек. Шукає відповідне місце для годівлі і веде туди малюків. Страусенята — смугасті. Виростають вони швидко. Піклується батько про них 5-7 місяців. Середня тривалість життя дорослих особин близько 10 років. У природі доживають до 20 років.

Австралійський страус ему: опис, розведення

Высиживанием і вихованням пташенят у ему займається самець

Розведення

М’ясо ему є цінним джерелом поживних речовин. За смаком нагадує яловичину. Аборигени Австралії харчувалися їм тривалий час. Розводити з комерційною метою почали наприкінці 80-х років для виробництва дієтичного м’яса, що містить менше 1,5 % жирності, і жиру, що володіє цілющими властивостями, використовується в лікувальних цілях та для виготовлення косметики. Яйця часто поставляються в ресторани.

Шкіра застосовується для виготовлення гаманців, сумок, взуття в комбінації з іншими видами шкір. Пір’я мають декоративно-прикладну функцію в мистецтві і ремісничому справі.

Австралійський страус ему: опис, розведення

Вирощування ему — економічно вигідний бізнес

Цікаві моменти

Незвичайною птах є за кількома параметрами:

  • Дуже велике зростання (до 170 см) і вага (до 55 кг)
  • Не літає через відсутність кіля.
  • Швидко бігає, розвиває швидкість до 50 км/год.
  • Кроки до 3 метрів.
  • Око такого ж розміру, як і мозок.
  • Ему не закопує голову в пісок, а тікає при небезпеці.
  • Немає зубів, тому ковтає каміння, скло, гострі предмети, що допомагають в перетравленні їжі.
  • Добре пристосовується до температур від -5 °С до + 45 °С
  • Плаває, а не купається в піску.
  • Самці й самки зовні однакові.
  • Яйця темно-сині або темно-зелені, вагою з десяток курячих (до 900 м).
  • Высиживанием займається тільки самець.

Австралійський страус ему: опис, розведення

Яйця ему володіють незвичайною забарвленням

Захист

В Австралії ему поширений вид і йому не загрожує небезпека. Чисельність контролюється. Площі в країні відводяться під сільськогосподарські угіддя, але на кількість тварин скорочення середовища проживання не впливає.

Читайте також:
Огляд костюма бджоляра, його особливості та комплектуючі деталі з фото

Існують анекдоти й афоризми про страусів, вільного тлумачення. Швидше за все, це пов’язано з маленькою головою і великим тулубом, а так само здатністю заривати голову в пісок, що до даного виду не має відношення. Дурними їх не можна назвати.

Це досить кмітливі пернаті, здатні оберігати своє потомство, підкоряються вродженим інстинктом.

Вони є останніми представниками великих нелітаючих птахів, що дійшли до наших днів (крім африканського страуса). Живуть в дикій природі і розводяться в неволі для одержання м’яса, яєць, шкіри. Містяться в зоопарках і на фермах, унікальні і незвичайні істоти по своєму вигляду і застосування.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Корисні поради та відповіді на питання